Ryžové rolky plnené avokádom a čerstvou zeleninou

created by Mirka Luberdová

Často máte chuť na čerstvý a ľahký snack v podobe čerstvej zeleniny, nie vždy sa vám však chce chrúmať len mrkvu, alebo nemáte časť si dať v kľude šalát, sediac za stolom. V tom prípade je ľahkým a šikovným pomocníkom rýžový papier. Ryžový papier je kaloricky úplne nenáročný. Čím si ho naplníte je tiež na vás. Ja vám ponúkam inšpiráciu na ľahké a svieže rolky, plnené klíčkami a zeleninou. Pre konzumentov mäsa, je príjemná náplň s tuniakom zmiešaným s troškou chilly, citrónovej štavy, olivového oleja a strúhaného kokosu. Fantázii a chutiam sa medze nekladú:) Veľmi chutné sú aj v čisto ovocnom prevedení, plnené napríklad mangom, granátovým jablkom a podobne. Vhodné sú na desiatu či olovrant, ktorý viete skonzumovať aj za jazdy:)

Ryžové rolky plnené avokádom a čerstvou zeleninou 

4 kusy rýžového papieru
1 avokádo
1 malá mrkva
hráškove klíčky
konopné a píniové semienka
poľana

rukolový šalát
5 malých chery paradajok
mungo klíčky 
žltá cuketa
morská soľ
1 strúčik cesnaku

medový deep 

1 lyžica olivového oleja
pár kvapiek hroznového oleja 
citrónová šťava
1 lyžica tekutého medu

Ryžový papier je dostať v oddeleniach s ázijskou kuchyňou, už skoro vo všetkých potravinách. U nás je to málo používaná ingrediencia, ktorá môže byť príjemná obmena tortíl, alebo rôznych placiek. Ich úprava je veľmi jednoduchá. Čistú vlhkú utierku rozprestrieme na kuchynskú linku. Ryžový papier na ňu položíme a necháme niekoľko minút pôsobiť, kým nám nezmäkne. Prípadne môžete na doštičku položiť ryžový papier a vlhko rukou prebehnúť po celej placke, aby zmäkla. 

Medzi tým si postrúhame mrkvu na tenké pásiky. Avokádo očistíme a nakrájame pozdĺžne. Do stredu ryžového zmäknutého papiera si dáme poľanu. Posypeme zľahúčka semienkami. Pridáme klíčky a postrúhanu mrkvu. Ako posledné dáme navrch kúsok avokáda. Papier zatočíme, ako keď robíme plnené palacinky. Konce zahneme a prilepíme zahnutím smerom do stredu závitku. Môžeme si pomôcť tým, že ich trochu navlhčíme. 

Samozrejme náplň si môžete vymyslieť akúkoľvek. My máme celkom radi aj rukolové s chery paradajkami a mungo klíčkami. Postupujeme podobne, ako pri predošlej. Žltú cuketu nakrájame na tenučké krátke ,,hranolčeky'', alebo ju môžete ponechať surovú ak vám nerobí problém ju stráviť. Ak áno tak ju zľahka osolíme a opečieme na kúsku kokosového tuku, alebo namarinujeme v tamari omáčke a následne orestujeme. Tesne pred dokončením pridám 1/2 pretlačeného strúčiku cesnaku. Môžeme vynechať pokiaľ je vám v tehotenstve z cesnaku ťažšie.

Závitky môžeme podávať s deepom podľa vašej chuti. Ja mám rada sladko-pikantný, ale v tehotenstve všeobecne pikantné veci neodporúčam tak prikladám recept na sladký. Do pohárika rozmixujeme med s citrónovou šťavou. Postupne pridávame a vmiešame oleje.